Bila dah lapar

Dulu-dulu asal lapar je nak masak maggi.

Tapi lepas dah sedar maggi tak bagus pulak, sebab sendiri rasa kesannnya stop buat stock maggi. Beli biskut bijirin pula.

Lepas tu asal lapar makan biskut bijirin cicah susu coklat. Bila makan kadang-kadang cecah sampai 10 keping.

Tapi bila belajar pasal kalori pula coach kata kalau lapar makan telur rebus. Biskut tu walau sekeping kalori dia tinggi. Stop buat stock biskut.

So tadi rasa lapar sebab lunch pun belum. Masuk dapur nak rebus telur. Tapi…kalau rebus telur lamalah pulak nak kena tunggu telur tu masak betul. Tiba-tiba bayangan telur mata menari-nari kat dalam kepala…. Maka terjadilah telur mata goreng guna minyak sikit je, nak jimat kalori spray je minyak kelapa kat pan.

Dah siap goreng telur terbayang keenakan sandwich telur diapit roti sommerset, rasa salad yang rangup dan sos lingham’s. Beraiq mulut ni bila duk terbayang. Coach pulak selalu pesan, nak makan…makan je asal tahu portion.

Maka terhasillah sandwich macam dalam gambar tu🌮🌮🌮

Jom kira kalori sandwich ni.
Telur sebiji around 70 kcal
Sos lingham’s sesudu 70 kcal
Minyak sesudu 70 kcal (ni main agak je ni)
Roti sommerset 2 keping 153kcal
Salad tu 0 kalori

Total kalori = 363 kcal ok lah tu. Makan puas hati dan kenyang.

Roti sommerset kita restock setiap khamis kat Maya la cottage.
Minyak kelapa dan sos lingham’s sekarang ni ada stock lagi.

Senang tak diet makan-makan sihat macam ni. Senang kan. Nak makan, makan je tapi kena pandai cari makan yang berkhasiat dan sesuai dengan keperluan kalori badan kita.

Lupa nak bagitahu, hari tu balik kampung adalah yang tegur nampak kecil sikit. Tapi yang sedihnya dia orang cakap baju tu yang kecil bukan sebab tuan tu makin mengecil😂😂😂

Jangan lupa stock freshmilk dan skinny sampai petang ni ke Maya La Cottage.

Miker Popcorn Ayam Ladangku

Petang tadi Maya sampai ke Dungun dari kampung. Singgah sekejap kat maya la cottage, cek stock baru sampai.

Antara produk baru yang kami bawa masuk ni haa…MIKER POPCORN Ladangku.

Sebelum balik sempat grab sepaket untuk buat dinner malam ni.

Sesampai ke rumah dah Maghrib, solat maghrib, solat isyak dan ajar anak-anak baca iqra’. Terus masuk dapur goreng popcorn ni. Huh senangkan😍😍😍

Dah siap goreng, makan je dengan salad dan sos lingham’s. Simple je dinner kami. Ni kalau makan kat luar dengan anak-anak paling kurang habis RM 15 tu pun syarat tak order air manis. Biasa-biasa lajak lah jugak ke RM 20. Tapi dengan Miker Popcorn ni baru RM 13.50. tu pun tak habis Maya goreng tadi, ada lagi separuh.

Sedap miker popcorn ni, kalau tak ingat diet confirm ada yang gi goreng lagi😂😂😂

Bukan hanya jimat dan sedap, miker popcorn ni menggunakan ayam Ladangku yang status halalnya tidak diragui lagi dan proses selepas penyembelihan pun sangat bersih dan sistematik. Terbaik sangat👍👍👍

Bagi kawan-kawan yang duk Dungun kalau dah terliuq sangat nak rasa Miker Popcorn ni, bolehlah singgah kat Maya La Cottage ya. Ada 2 perisa, normal dan hot spicy.

Bagi kawan-kawan yang jauh dari Maya La Cottage nanti cubalah cari halal mart yang ada jual ayam Ladangku.

Sarapan 1 mac 2019

Assalamualaikum

Selamat pagi kawan

Semalam plan nak gi makan mee champa tapi pagi ini lain pula rezeki yang dapat.

Alhamdulillah

Roti sommerset cottage tu keluaran gardenia, mengandungi 12 jenis grain dan seed, telur omega goreng letak parsley dan cili flakes, untuk rasa best letak sesudu sos linghams yang sedap (pada mulut saya sedap sos ni).

Kopi essenso dengan kalorinya hanya 7kcal sahaja untuk sesachet campur gula kelapa dan susu segar farm fresh.

Semua bahan-bahan tu boleh dibeli dari maya la cottage kecuali telur omega.

Awak sarapan apa pagi ni.

Spice Tea untuk Otak Cerdas

SPICE TEA 3 IN 1

Antara minuman kegemaran Maya sekeluarga adalah teh o panas. Best betul lepas makan nasi yang pedas-pedas lepas tu minum teh o panas. Fuuuhhh… berpeluh lepas tu.

Selepas mula mengamalkan pemakanan sihat Mayacuba kayakan rasa dan khasiat yang diminum dengan rempah ratus. Rempah ratus ni banyak sangat khasiatnya antaranya boleh membantu mencerdaskan otak.

Spice Tea 3 in 1 ni adalah gabungan fenugreek, fennel dan parsley.
Ianya dapat membantu untuk;
✔mengawal gula dalam darah
✔detox racun dari darah
✔detox toksin dari usus
✔melawaskan sistem pembuangan
✔mencerdaskan minda
✔mencantikkan kulit

Kesannya bila semua toksin, racun kita dapat singkir dari badan insha Allah badan akan lebih cergas, otak lebih cerdas dan kulit lebih cantik.

Biasanya lepas minum teh ni badan akan mudah berpeluh.

Boleh dapatkan SPICE TEA 3 IN 1 da gula tebu dari Maya La Cottage.

Cubalah, insha Allah terbaik.

Minuman Susu Kunyit

Insha Allah Maya nak cuba amal minum golden milk sebelum tidur.

Amalan minum golden milk ni adalah amalan orang India. Katanya boleh bantu tidur yang nyenyak dan dapat muka pinkish2 gitew. Dah kulit gelap ni tak tahulah nampak pinkish ke tak nanti😄

Ini campuran susu segar, kunyit organik dan madu.

Antara superfood yang disenaraikan oleh Dr. Axe ialah kunyit.

Susu segar, serbuk kunyit organik dan madu boleh di beli dari Maya La Cottage.

Selamat malam, Assalamualaikum 🤗

#mayalacottage #mayanaturale #healthyfooddungun