Makanan Kucing Homemade

Assalamualaikum dear Friends

Salam Jumaat penuh barokah buat semua

Salam kasih sayang untuk kucing-kucing juga

Hari ni kak ti masak makanan sihat untuk kucing kat rumah ni dan sebab ada banyan ni. Kak ti masak lebih sebab janji nak bagi dengan nor (customer kak ti yang suka bagi makan kucing tak bertuan).
Alang-alang tu kak ti pun nak join bagi makan jugalah untuk mereka ni.

Bahan-bahan yang kak ti letak untuk makanan kucing ni ialah 5kg isi ikan, beras, rolled oat, wholemeal flour (stock lama tak nak membazir), carrot (some fiber), daun moringga (makanan mat saleh consider superfood, kita bagi some natural vitamin untuk kucing), daun yang kucing suka cium tu, bawang putih (anti fungus), serbuk habbatussauda (antifungus), asam gelugur (sebagai pengawet, boleh kuruskan sekali kucing yang obes 😅) dan garam pink himalaya sikit (pun sebagai pengawet).

Nasi 10 jenis beras

Kisah petang tadi.

Balik kerja, lapar. Terbayang gulai ayam ladangku yang kak ti masak semalam. Balik nanti hangatkan kembali.

Nasi putih takde, sebabnya beras habis. Yang ada hanya 10 grain rice. Beras dengan campuran 10 jenis beras dan grain.
(Contain : 1 brown rice, 2 red brown rice parboiled, 3 organic hulled millet, 4 organic buckwheat, 5 organic brown flax seed,
6 organic oat groats, 7 organic pearl barley, 8 organic black wild rice, 9 organic sunflower seed & 10 organic black sesame seed.)

Inilah rupa nasi tu.

Jom Belajar Bahasa Arab

Menarik kisah ini, sambil tu jom belajar bahasa Arab
.
.
قصة جميلة جدا

Kisah yg sangat cantik

شاب تخرج من كلية الاقتصاد والتجارة من أرقى الجامعات الأمريكية ..

Seorang pemuda yg telah tamat pengajian dari fakulti ekonomi dan perniagaan dari universiti terbaik US.

وعاد ليساعد أباه في تجارته لبيع الأجهزة الكهربائية والمنزلية ..

Dan pemuda itu pulang untuk membantu ayahnya dalam perniagaan menjual alat alat elektrik dan rumah.

فوجد أن أباه يتبرع كل شهر بثلاجة أو غسالة أو فرن لمن هو محتاج من فقراء وأيتام وأرامل ..

Lalu dia dapati ayahnya bersedekah setiap bulan dengan memberi peti ais, mesin basuh atau oven kepada orang orang yg memerlukan dikalangan orang fakir ,yatim dan janda.

استهان هذا الشيء واعترض عليه بشدة ..

Pemuda itu memperkecilkan perbuatan ini dan memprotes akannya dengan tegas.

وجلس يحسب تكلفة ذلك شهريا وسنويا وكم هو المبلغ خلال عشر سنوات،

Dia duduk dan mengira kos semua itu secara bulanan dan tahunan dan berapakah nilainya dalam tempoh sepuluh tahun.

وماذا لو تم استغلال هذا المبلغ في رفع رأس المال وتحريك العمل وزيادة الربح ..

Dan betapa jika dimanafaatkan seluruhnya nilai tersebut utk meningkatkan modal pokok dan skill pekerja dan menambahkan keuntungan.

وخرج بأرقام لا يستهان بها وجلس يناقش أباه ليقنعه بخطأ ما يقوم به من فعل، يخالف المنطق التجاري وما تعلمه من قوانيين الاقتصاد والتجارة في جامعات الغرب وأمريكا ..

Pemuda itu menemukan suatu nilai yg tidak boleh diperkecilkan dan dia berhadapan dengan ayahnya dengan niat untuk menyakinkan ayahnya akan kesalahan yg dilakukannya sebelum ini. Menurut pemuda itu, ianya bercanggah dengan mantik perniagaan dan apa yg dipelajari dari kanun kanun ekonomi dan perniagaan di universiti universiti barat dan US.

سأله والده البسيط: هل الأغنام أكثر عدداً أم الكلاب؟

Lalu ayahnya bertanya soalan yg simple kepadanya: apakah kambing lebih banyak atau anjing?
فقال: الغنم

Pemuda menjawab: kambing

فسأله: وكم تلد الكلاب بالسنة وكم تلد الأغنام؟

Ayah bertanya lagi : berapa banyak anjing beranak dalam setahun dan berapa banyak pula kambing.

فالكلاب تلد أكثر من مرة وفي كل مرة خمسة وستة وربما أكثر، بينما الغنم على العكس من ذلك فتلد بالعام خروفاً أو خروفين ..

Anjing beranak lebih dari sekali dan setiap kali beranak lima atau enam dan barangkali lebih. Dalam masa sama kambing sebaliknya beranak seekor atau dua ekor.

وتابع يسأله وهل الناس تأكل الخراف والغنم أم تأكل الكلاب؟

Ayahnya bertanya soalan susulan… apakah manusia makan kambing atau makan anjing.

فرد الشاب: طبعا الخراف والغنم

Pemuda menjawab… Mestilah kambing

فقال له: طالما الكلاب تلد أضعاف الغنم، وطالما الناس تأكل الخراف والغنم ولا تأكل الكلاب ..

Ayahnya berkata padanya: berapa banyakpun anjing beranak akan berganda bilangan kambing walaupun manusia makan kambing tapi tak makan anjing.

إذاً لماذا عدد الخراف والغنم أضعاف أضعاف الكلاب؟!

Oleh itu, kenapa bilangan kambing lagi banyak dari anjing berganda ganda?

سكت الشاب ولم يجب ..

Pemuda itu diam tidak terjawab

قال له: هذا لا تدرسونه في جامعات الغرب وأمريكا ..

Ayahnya berkata padanya… Inilah yg tidak kau pelajari dibarat dan US.

يابني هذه هي البركة والصدقة وعمل الخير الذي ينمي المال ويزيده ولا ينقصه
انه ..الاتصال مع الله

Wahai anakku.. Inilah barakah sedekah dan perbuatan baik yg ianya memakmurkan harta dan ia menambahkan dan tidak mengurangkan… Ianya bersambung pada Allah s.w.t

قال رسول الله صل الله عليه واله وصحبه وسلم

Rasulullah s.a.w berkata

(ما نقص مال عبد من صدقة) . !!!

Tidak berkurangan harta seorang hamba dari sedekahnya.

Teh Sage Rawat Pendarahan Berpanjangan

Sage tea

Baru tahu Sage Tea yang kami jual kat Maya La Cottage ni boleh rawat period.

Kisahnya ada customer chat kat shopee tanya tentang sage tea ni kata nya nak rawat period yang berpanjangan dan dia share screeshot nasihat seorang wanita untuk menggunakan sage tea.


Sape-sape berminat dengan sage tea ni boleh klick link shopee ni ya https://shopee.com.my/product/10368843/7928357546?smtt=0.0.9

Snack sedap dan sihat

Mulut rasa nak mengunyah. Nak keluar cari makan malam-malam ni bahaya takut HGH tak keluar malam ni. Dr. Rizal bagitahu elak makan 4 jam sebelum tidur kerana ia akan halang HGH yang keluar pada waktu malam.

HGH tu gapo kak Ti??? 🧐🧐🧐
Ok, HGH tu stand for Human Growth Hormon. Sape nak nampak awet muda atau nak reverse aging kena tinggkatkan penghasilan HGH oleh badan dengan amalkan pemakanan sihat, berpeluh dan tidur yang cukup.

Bila rasa nak mengunyah ni memang kena cari juga benda untuk dikunyah, kalau tak selagi tu lah duk teringat makanan kan.

Tiba-tiba kak ti teringat ke badam dan cacao nibs ni ada stock kat atas meja. Sengaja letak atas meja untuk kudapan masa-masa ginilah. Kak ti kunyah 2 jenis kekacang ni untuk hilanhkan rasa nak mengunyah, untuk rasa manis kak ti kunyah sekali dengan kismis.

Badam ni rasa lemak susu, cacao nibs ni pulak rasa pahit coklat. Kismis ni rasa manis dengan sikit masam. Bila kunyah 3 benda ni boleh rasa coklat susu manis. Kak ti kunyah lah 3 jenis makanan ni, kalau nak rasa lemak susu kunyah lah badam lebih, kalau nak rasa coklat kunyah pula cacao nibs ni lepas tu kunyah pula kismis ni. Boeh bayang tak rasa sedap tu macam mana.😋😋😋
.
.
Ok jom kita lihat apa kata google tentang kebaikan 3 jenis makanan ni.
.
.
What are the benefits of eating almonds daily?
Almonds contain lots of healthy fats, fiber, protein, magnesium and vitamin E. The health benefits of almonds include lower blood sugar levels, reduced blood pressure and lower cholesterol levels. They can also reduce hunger and promote weight loss.

Wow, boleh promote weight loss😍😍😍
.
.
Is Cacao a Superfood?
The superfood of all superfoods, cacao—the dried seeds at the root of chocolate—is also one of the highest sources of magnesium in nature, full of antioxidants, calcium, zinc, copper and selenium. Cacao contains more antioxidants per gram than blueberries, goji berries, red wine, raisins, prunes and even pomegranates.

Does cacao help you lose weight?
Here are some reasons cocoa can help you in weight loss: Boosts Metabolism: Cocoa has been known to boost metabolism and help the body metabolise fat better. … Cocoa is also rich in fibre, which is good for regulating blood sugar and removing waste content from the body.
.
.
What happens if you eat raisins everyday?
Raisins are quite rich in iron, therefore, it helps in treating anaemia by providing you with the daily recommended intake of the mineral. A healthy intake of raisins with your daily diet can save you from iron deficiencies. These dried grapes are super low in calories and are naturally sweet.
.
.
*** Cacao Nibs boleh dapatkan dari Maya La Cottage❤❤❤

Eksperimen dengan MSG

Pernah tak perasan ada hari kita bangun badan sakit-sakit dan ada hari kita bangun badan ringan je. Kita boleh cuba bereksperimen dengan melihat kadar pengambilan monosodium glutamat (msg) / tok aji / sesedap ghase / penambah raso.

Apa kata awak pun cuba sama, cuba perhatikan kalau tak ambil msg/penambahrasa ada beza tak badan bila bangun pagi. Cuba buat untuk seminggu, pastikan makanan yang kita ambil untuk seminggu itu tiada langsung msg.

Atau kalau nak cuba sebaliknya pun boleh, kalau berani. Pastikan semua makanan yang kita ambil untuk seminggu itu sarat dengan msg. Kamintak suruh ya, cadang je ni. Kut sayang sangat nak tinggalkan msg😁

Gambar menunjukkan sensasi yang dirasakan selepas ambil msg /penambahrasa /tok aji / apa-apa perasa yang mengadungi msg.

Junk food, fast food , frozen food selalunya mengandungi kandungan msg yang tinggi.

*Gambar sumber google

Resepi Sup Tulang Sihat

Rajin kak ti masak hari ni.

Pagi tadi tak makan nasi, jadi untuk lunch petang ni kita masak sup tulang makan dengan nasi. Berpeluh ni.

Untuk dapat sup tulang yang menyihatkan jangan letak msg/serbuk perasa/ajinomoto. Untuk tambah khasiat sup kak ti tambah serbuk habbatussauda. Hari tu Dr. Rizal ada share letak biji goji dan kurma merah, pun kak ti letak petang ni.

Daging lembu yang makan rumput ni ikut kajian kalau makan boleh buat kita kurus juga. Haa…makan daging boleh kurus ikut kata Dr. Axe.

Balik pada sup, sup ni bagus untuk menghilangkan keletihan badan disebabkan semua bahan-bahannya jenis panas yang membantu memanaskan badan. Bahan untuk sup kak ti petang ni kak ti guna

1 kg tulang lembu Rompin Beef (grab dari maya la cottage)
1 sb serbuk jintan manis
1 sb serbuk jintan putih
1 sb serbuk habbatussauda (grab dari maya )
1 sb serbuk lada hitam ( grab dari maya )
3 biji bunga lawang
3 biji pelaga
5 kuntum bunga cengkih
1/3 dari batang kayu manis ceylon cinnamon (mahal ni guna sikit je. Ni grab dari maya )
5 biji bawang putih
3 biji bawang merah
Halia (stock halia habis jadi tak letak)
Kurma merah 5 biji
Biji goji dalam 30 biji
Garam pink himalaya agak2 lah ya.

Masaklah macam sup tulang yang biasa awak masak.

Menyesal Tak Jaga Makan

Sarapan kami 3 Julai 2020

Assalamualaikum

Selamat pagi keluarga dan teman-teman. Kak ti nak berkongsi sedikit tentang sarapan kami pagi ini.

Kebiasaan hari minggu kami keluar untuk memburu sarapan kegemaran samada nasi kerabu, nasi dagang, roti canai, nasi minyak. Pekena pulak dengan teh susu. Sedap kan.

Lepas kelas Dr. Rizal muncul juga penyesalan dalam hati, timbul kesedaran untuk baiki pemakanan tapi sekali sekala datang juga malas dan kesuntukan masa.

Tapi 2, 3 hari lepas kak ti perasan bila tak jaga makan, badan lemau amat bila tiba waktu maghrib. Kelmarin pula pekena sup, bangun tadi terasa badan macam sakit-sakit terbayang mungkin penangan msg yang tekandung dalam supnya. Rambut juga tetiba banyak gugur. Allah timbul lagi penyesalan sebab tidak jaga amanah Allah dengan baik.

Pagi ini kak ti ingin cuba monitor diri jika kak ti jaga makan dari pagi sampai malam ini, (mohon Allah beri kekuatan) kak ti ingin perhatikan adakah badan ini akan menerima sensasi yang sama pada maghrib dan bila bangun pagi esok



Berbalik pada sarapan, Sarapan kami pagi ini Allah rezekikan telur goreng letak carrot parut, tomato potong dadu, cendawan dan daun moringga yang kami tanam di halaman rumah kami. (Daun moringga atau juga dikenali dengan nama mungga atau kelur, tersangat viral dikalangan mak dan tok nenek kita dulu untuk diletak dalam omelette. Daun ini juga tersangat viral dikalangan para pengkaji dan pencari superfood), Sedikit badam dan kismis serta roti sommerset kering. ( Kak ti memang suka roti bakar cicah teh susu, jadi untuk pilihan lebih sihat kak ti pilih roti sommerset bakar. Roti dengan 12 jenis bijirin). Minuman pula kak ti suka teh susu, tapi yang ini buat sendiri menggunakan susu skim dan boleh guna gula tebu organik. Untuk sos pilih sos kewpie sesame lada hitam untuk dimakan bersama telur.

Alhamdulillah hari ini Omar yang picky eater juga makan tanpa banyak ragam.

*Roti sommerset bakar dan gula tebu organik ada di Maya La Cottage.

Kambing Bakar Mediterranean Kekonon

Hari ni teringin nak makan kambing bakar. Google resepi “kambing perap” semua resepi yang diberi menggunakan sos tiram dan sos lada hitam. Kalau boleh cik Maya tak nak lah guna sos-sos ni, nak elakkan bahan-bahan pengawet dan perasa tambahan.

Cik Maya google pula kut omputih, “roasted goat recipe” barulah jumpa kelainan sikit dalam resepi.

Selain tu Cik Maya tanya juga En. Mood dia cakap asas kepad perapan adalah lemon, garam dan lada hitam. Yang lain-lain tu boleh tambah ikut selera.

Alhamdulillah, lepas ketung-ketang kat dapur siaplah kambing perap Mediterranean Kekonon😁

Nanti siap Cik Maya share apa rasanya dan juga rupanya.

Neo Hair Lotion Tonik Rawat Botak

Neo Hair Lotion produk yang sedang hangat di pasaran untuk penyelesaian kepada masalahkebotakan anda.

Nutrisi untuk akar rambut Insha Allah berkesan, berdasarkan testimoni dari pengguna yang telah menggunakan Neo Hair Lotion.

Sesuai untuk anda yang mempunyai masalah seperti berikut;

  • keguguran rambut
  • kebotakan samada lelaki atau wanita

Neo Hair Lotion bertindak dengan membekalkan nutrisi yang diperlukan oleh akar rambut seterusnya melancarkan aliran darah ke akar rambut. Hasilnya rambut yang hitam dan lebat akan tumbuh.

Mengandungi bahan-bahan berikut:
Air Purified, Ethanol, Ethyl Di-glycol, Polypropylene Glycol, Ekstrak Ginseng, Ekstrak Saw Palmetto, Ekstrak Cantaloupe.

Neo Hair Lotion

Cara Menggunakan Neo hair Lotion:
Sikat rambut anda 2-3 kali dan lumurkan Neo Hair Losyen pada kulit kepala, seterusnya sikat atau urut lagi kulit kepala keseluruhannya. Gunakan secara rutin setiap pagi dan malam. Penggunaan ketara dapat dilihat selepas penggunaan botol ketiga.

Jika anda berminat untuk dapatkan Neo Hair Lotion boleh wasapp Maya di sini http://www.wasap.my/60109266926